Judoka Dion Sassen naar Global Games

Judo is geen vechtsport. Nee, het is van oorsprong een Japanse zelfverdedigingskunst. Al ruim 140 jaar beoefenen heel wat mensen de judosport. Dion Sassen (26) uit Nieuwkoop is een van hen. Dion mag zich zelfs judokampioen noemen. Hij hoopt in juni naar de Global Games te gaan.

Beperkt
Dion heeft een verstandelijke beperking. Vervelend? Dion vindt van niet. Hij heeft al een mooie plek in de maatschappij gevonden. Hij woont zelfstandig in de kern Nieuwkoop en krijgt begeleiding. Dion is actief op meerdere fronten. Als dagbesteding werkt hij bij Vakgarage van der Laan. Hij helpt daar met onder andere autowassen, poetsen en onder begeleiding banden verwisselen. Voor Cateringservice Prins Heerlijk maakt Dion de heerlijkste hapjes, een tweede dagbesteding waar Dion graag komt.

Dion is een bezige bij  en ook heel sportief. Dion is vanaf zijn vijfde jaar actief in de judosport. Zijn moeder vond in Amsterdam een club die zich specialiseerde in het lesgeven aan mensen met een beperking. BeterJudo is de club waar Dion al meer dan 20 jaar met veel plezier traint. Van zijn eerste witte band met gele slip tot de zwarte band (eerste Dan) die hij nu heeft.

Europees kampioen
De judotrainingen resulteerden in deelname aan judowedstrijden en Dion scoorde regelmatig medailles. Niet alleen in Nederland, ook in diverse Europese landen deed Dion mee aan judowedstrijden. En ook internationaal belandde Dion regelmatig op het erepodium. Hij werd zelfs Europees Kampioen in zijn klasse.

Global Games
En hoe beter de judoresultaten werden, hoe groter de droom van Dion werd. Deelname aan de Global Games werd zijn volgende doel. De Global Games zijn bijna vergelijkbaar met de Paralympics. Vergelijkbaar, want de het enige verschil tussen deze twee grote wedstrijden is financiering. De Judobond financiert sporters die naar de Paralympics gaan, maar doet dat niet bij de Global Games. Er komen jaarlijks duizenden sporters uit meer dan 30 landen en het is een groots evenement. Dat verdient daarom evenveel aandacht, meent Dion.

Sponsoring
Het is jammer dat de Judobond de sporters die naar de Global Games willen niet steunt, vindt Dion en hij weet zich gesteund door de bondstrainer, zijn moeder en ambulant begeleider Gé Droog. Om toch te kunnen deelnemen aan de Global Games heeft Dion sponsors nodig.

Hij heeft al een paar trouwe sponsors, maar voor deelname aan de Global Games, is nog net iets meer nodig.

Stichting Vrienden van Dicht vindt dat Dion het verdient om naar de Global Games te gaan en daarom gaan we hem helpen!

Gegevens

Copyright 2024

Design & Development door Design Depot